پیام رئیس کنگره
اندومتریوز یکی از بیماری های شایع، پیچیده و بحث برانگیز در زنان است که معمولا با درد مزمن و دوره ای، به ویژه در هنگام قاعدگی و دیسپورونی همراه است ودر بروز ناباروری و علائم گوارشی نقش مهمی دارد. اگر چه پیشرفت در روش های آزمایشگاهی و تصویربرداری تشخیصی بعنوان موارد راه گشا در سال های اخیر به شمار می روند، اما تشخیص قطعی این بیماری صرفا از طریق جراحی لاپاراسکوپی امکان پذیر است. به جز علل ناشناخته بیماری و نظریه های مختلف اثبات نشده در این موضوع، عدم وجود علائم منحصر به فرد به پیچیدگی این بیماری می افزاید و در نهایت تشخیص نابه هنگام و تاخیر در شناخت قطعیت ظهور بیماری، باعث نمود عوارض جانبی متعدد می گردد. درمان اندومتریوز معمولا جراحی است و استفاده از داروها تنها علائم آن را کاهش می دهد. در واقع، جراحی باز در اندومتریوز به ندرت در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرد و جراحی لاپاراسکوپی یا کم تهاجمی از گزینه های اصلی درمان هستند. ظرافت، حساسیت و پیچیدگی درمان این مشکل، نیاز به آموزش و تجربه طولانی مدت افراد متخصص دارد و در موارد پیشرفته جراحی باید توسط گروه جراحان ماهر صورت گیرد.
بر اساس آخرین آمار، حدود 175 میلیون نفر در سراسر جهان از اندومتریوز رنج می برند و در ایران نیز میزان آن حدود 2 میلیون نفر است. با توجه به غفلت پزشکان و بیماران نسبت به علائم بیماری، در بسیاری از موارد هیچ گونه راه حل قطعی برای درمان وجود ندارد و حدود 30 تا 50 درصد از بیماران مبتلا به اندومتریوز در معرض خطر ناباروری هستند. علاوه بر این، بیشتر بیماران مبتلا به اندومتریوز قادر به انجام کار یا حضور در دانشگاه نیستند. بنابراین، آنها نمی توانند وظایف خود را بدرستی انجام دهند و نتایج جدی اقتصادی، اجتماعی و خانوادگی ناشی از فقدان حضور مداوم زنان در عرصه اجتماعی بسیار ملموس و مخاطره انگیز خواهد بود.از سوی دیگر، برای کاهش علائم شدید بیماری، بیماران ناچار به انجام مراجعات مکرر به کلینیک ها هستند و استفاده از داروهای مختلف و روش های تشخیصی و درمانی هزینه های گزافی را به نظام سلامت کشور تحمیل خواهد نمود. بنابراین، با تمرکز بیشتر بر این بیماری، ارتقا دانش عمومی، و آموزش نیروهای متخصص در زمینه پیشرفت های کمی و کیفی خدمات تشخیصی و درمانی با توجه به الویت های نظام سلامت کشور، قدم های عظیمی در جهت مبارزه و درمان این بیماری برداشته خواهد شد.
پژوهشگاه ابن سینا، با درنظرداشتن اهداف ذکر شده، چهارمین کنگره ملی و دومین کنگره بین المللی اندومتریوز را جهت تقویت دانش عمومی در مورد این بیماری و افزایش دانش متخصصان، پزشکان و پیراپزشکان در این زمینه برگزار خواهد کرد و امید است تا یافته های جدید بین المللی در مورد علل، عوارض و تشخیص و درمان بیماری مورد توجه شرکت کنندگان قرار گیرد. این کنگره مشترک نتیجه تلاش متقابل پژوهشگاه ابن سینا و مرکز اندومتریوز و جراحی های کم تهاجمی زنان انگلستان است.
یافته های علمی اخیر و تکنولوژی به روز علاوه بر حضور ارزشمند کارشناسان این حیطه در تشخیص و دسته بندی اندومتریوز و روش های درمانی آن، نقش کلیدی جراحی های کم تهاجمی در اندومتریوز و جایگاه آن در زمینه اورولوژی و انکولوژی زنان، آموزش جراحی های کم تهاجمی و خدمات مراقبتی، ارتباط بین این بیماری و ناباروری، درمان های جراحی در اندومتریوما، هیسترکتومی و میومکتومی، نقش ماما در تشخیص و ارجاع بیماران مبتلا به اندومتریوز به کلینیک های مرتبط، تاثیر عوامل محیطی، ژنتیکی، اپی ژنتیک، و ارثی در وقوع بیماری، کیفیت زندگی و چالش های بیماران بحث های مهم و کلیدی پانل های این کنگره خواهند بود.
امیدواریم با مشارکت فعال همه متخصصان، جراحان، پزشکان، متخصصان علوم پایه، ماماها، پرستاران و دانشجویان، کنگره ای پویا و فعال برای مبادله یافته های اخیرمانند سال های گذشته برگزار گردد و کمک به توسعه روش های تشخیصی و درمانی نوین برای بیماران عزیز ثمره تلاش های تمامی حامیان و دست اندکاران این کنگره خواهد بود.
